Home » El jaciment » Excavacions 2014

Excavacions 2014

El passat divendres 26 de setembre de 2014 es va fer una presentació dels resultats obtinguts en la 15ena campanya d’excavacions arqueològiques a la Font de la Canya d’Avinyonet del Penedès (efectuades entre el 4 d’agost i 28 de setembre), jaciment ibèric que jugà un rol molt important en l’adopció de la vinya i el vi al nostre territori penedesenc.

Es va presentar la troballa d’un gran celler/magatzem soterrat a més de dos metres de profunditat i amb una extensió de 14 metres de llargada per 7 metres d’amplada. Durant l’excavació del mateix, només un 20% aprox., s’han recuperat més de 15.000 fragments d’àmfores per al vi, tenalles per a cereals i altres productes, guerres per a servir el vi, entre altres. Aquest monumental edifici soterrat al subsòl (una mena de cava o fresquera) sembla estar concebut per a la conservació de productes com el vi que requereixen d’una temperatura baixa i constant, així com emmagatzemar altres productes alimentaris. Les properes excavacions en aquest celler/magatzem han de corroborar si en el mateix edifici es produïa el premsat del raïm, o be només complia les funcions de gran magatzem.

En el mateix celler/magatzem destaca l’aparició d’un amulet cauri, un mol·lusc originari del mar Roig i l’oceà Índic, que arribà a Font de la Canya a través del comerç egipci i cartaginès o púnic. També destaca la troballa d’un anell serpentiforme de bronze, restes de plom, ungüentaris de vidre, etc. Durant la presentació es van mostrar les darreres peces restaurades pel Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya.

També es donaren a conèixer els treballs de prospecció del camp de vinya situat a la banda sud del jaciment, on ha estat possible documentar un monumental edifici d’època romana-republicana, abandonat al segle I aC. Aquest edifici presenta murs amb una amplada d’1 metre i unes monumentals dimensions. Es podria tractar d’un centre de control de l’administració romana durant la romanització de la zona del Penedès. Això demostra encara més la importància en l’economia del territori de Font de la Canya, engrandeix l’extensió del jaciment d’1 Ha a 2,5 Ha i la seqüència cronològica entre el segle VII i el segle I aC.

Es va presentar els resultats de les excavacions efectuades en la zona de treballs logístics del segle III aC, on ha estat possible documentar un taller de ferreria (per a la elaboració i reparació d’estris de ferro) amb diversos forns i una enclusa de pedra. També s’han identificat diversos recintes destinats al emmagatzematge i a diversos treballs artesans, tots del segle III aC.

L’acte va comptar amb les intervencions de l’equip d’arqueòlegs i representants de les diferents institucions que fan possible el projecte. Tot seguit es van mostrar els materials recuperats i es va fer una visita al jaciment per a conèixer in situ les diferents troballes explicades anteriorment. En finalitzar es va fer una copa de cava de dos cellers col·laboradors del projecte: Artcava-Masia Can Batlle i Caves Cuscó Berga.

Com és habitual les excavacions arqueològiques s’han dut a terme per un equip d’investigadors de la Universitat de Barcelona i per tot un seguit d’arqueòlegs i estudiants de diferents universitats tant catalanes com de fora, així com de diversos col·laboradors de la comarca. En total han participat una cinquantena de persones durant els dos mesos de campanya, efectuant treballs de camp i també de laboratori a la casa de colònies de l’església de Sant Pere d’Avinyó d’Avinyonet del Penedès.

La 15ena campanya d’excavacions arqueològiques ha estat un èxit i es deu gràcies a la subvenció del Servei d’Arqueologia del Departament de Cultura la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament d’Avinyonet del Penedès i la Universitat de Barcelona. Així mateix, cal agrair el suport de la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, DO Penedès, Institut d’Estudis Penedesencs, la cooperativa d’iniciativa social ACTUA de Vilafranca del Penedès i VINSEUM. També regraciar les ajudes del propietari dels terrenys on s’ubica el jaciment, el Sr. Maurice Bottom de la Finca la Gramanosa, i altres cellers com Artcava, Mas Comtal i Caves Avinyó.

Per a més informació sobre el jaciment i concertar les visites guiades i el taller ArqueoVitis podeu trucar a l’Ajuntament d’Avinyonet 938970000 o escriure a: www.fontdelacanya.cat, i ens podeu seguir al twitter i facebook.

 Aparició mitjans de comunicació:
TV3
Penedès TV
Agència Catalana de Notícies
La Fura
Eix Diari
Diari de Tarragona


1 comentari

Comments are closed.