Home » Activitats » Excavacions de l'any 2016

Excavacions de l'any 2016

La campanya d’excavacions arqueològiques d’enguany a la Font de la Canya s’ha dividit en dues fases. La primera, efectuada entre el 15 de març i el 30 d’abril, s’ha realitzat en el marc d’un mòdul d’arqueologia i món ibèric dins el programa de garantia juvenil del Servei d’Ocupació de la Generalitat de Catalunya (SOC) i han participat una quinzena de joves de la comarca. La segona fase, efectuada durant el mes de maig, es correspon amb la campanya d’excavacions tradicional, organitzada per la Universitat de Barcelona, el Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament d’Avinyonet del Penedès i la Diputació de Barcelona, amb una dotzena de participants.

En relació a la primera fase, el mòdul s’ha realitzat fent pràctiques d’arqueologia al jaciment de Font de la Canya i de laboratori a les instal·lacions de Sant Pere d’Avinyó, on es realitza el curs fins al mes d’octubre del present any. Les restes arqueològiques les han trobades un grup de 16 joves, de 16 a 29 anys, que participen en l’esmentat programa formatiu a Avinyonet del Penedès que promou l’ocupació en nous perfils professionals en el territori, com són l’enoturisme. El mòdul formatiu promou també la formació multidisciplinària dels joves, com és la introducció a l’arqueologia i al món de la vinya i el vi.

Instalacions a Sant Pere d'Avinyó, laboratori i zona de tallers. Imatge Aerocat UAV Services

El programa formatiu està implementat per dues cooperatives, Insercoop, cooperativa d’inserció laboral, i Actua, cooperativa d’iniciativa social orientada a la promoció social de les persones. Les dues cooperatives han tirat endavant el projecte en col·laboració amb el jaciment de la Font de la Canya, l’escola El Sol i l’escola d’Enoturisme de Vilafranca del Penedès. Els joves que participen en el programa continuaran la seva tasca amb tres mòduls més, dedicats al lleure, a l’enoturisme i a l’economia social.

En relació a la troballa, el cadàver preibèric, de més de 2.700 anys, s’ha trobat dins d’una sitja del segle VII aC que ha estat reutilitzada com un tomba. La troballa és rellevant ja que aquest tipus de jaciment arqueològics no acostumen a contenir despulles humanes, tot i que a la Font de la Canya es va trobar ara fa 10 anys un altre enterrament de la mateixa època, però, en aquests cas, una jove d’uns 14 anys. L’esquelet de l’infant preibèric s’ha trobat en posició horitzontal i recobert amb tovots. Aquestes característiques donen indicis de l’existència del possibles rituals d’enterrament practicats, entre les primeres comunitats de viticultors de la zona. La troballa va tenir un important ressò mediàtic, com podeu consultar al perfil de Font de la Canya de facebook, twitter, instagram i a fontdelacanya.cat.

Font de la Canya a TV3

Font de la Canya a RTVE

Pel que fa a la segona fase, els treballs s’han centrat en l’excavació de la zona 1 tocant a l’est del turó i en l’obertura en extensió i extracció del nivell superficial a la zona 2 i parcialment també a la zona 1 i zona central.

L’excavació de la zona 1, on es troben els espais de treball i gestió de mercaderies, s’ha continuat amb l’excavació arqueològica tant del recinte 7c, situat a la vessant oest, com de diversos recintes situats a la part més alta i est d’aquesta agrupació de cases o espais de treball. Les primeres dades indiquen que es tracten de recintes destinats a l’emmagatzematge de productes continguts en ceràmiques i activitats relacionades amb la gestió de mercaderies, del segle III aC.

Gràcies a l’aportació de l’Ajuntament d’Avinyonet del Penedès s’ha pogut invertir molts esforços en moure i extreure metres cúbics de terra superficial, de vital importància per tal d’anar configurant l’orografia original del turó. En aquest sentit, s’ha realitzat una obertura a la zona 2 (sud o entrada tradicional) per tal de preparar aquesta zona per a les excavacions dels propers anys. La zona 2 presenta un gran potencial per les futures excavacions arqueològiques, atès es tracta de la zona residencial més antiga del segle VII aC. Ens permetrà conèixer con vivien i s’organitzaven els primers viticultors d’Avinyonet.

També s’ha realitzat un nou camí d’accés a la vessant oest que porta des del camí paral·lel a la riera de la Font de la Canya al recinte 7 situat a la vessant oest de la zona 1, per garantir l’accés conjunt de diversos grups de visita al jaciment.

Durant els mesos de juliol i agost es duran a terme treballs de laboratori a Sant Pere d’Avinyó, per analitzar totes les restes trobades. A finals d’agost i principis de setembre tindrà lloc una trobada d’especialistes en dibuix arqueològic de molins de pedra i indústria lítica (per obtenir farina), amb participants de França i diverses universitats catalanes. Paral·lelament, la restauradora Mireia Sabaté, responsable de la restauració de Font de la Canya i del Centre d’Interpretació, impartirà un curs a estudiants i especialistes en la matèria fent pràctiques en la restauració de les peces que aniran contingudes a la fase 2 i 3 de l’esmentat Centre.


Crèdits de Projecte
Crèdits curs de formació de monitor i guia d'enoturisme del SOC


Leave a comment