Home » Activitats » Els ramats de la Font de la Canya: transhumància a l’edat del ferro?

Els ramats de la Font de la Canya: transhumància a l’edat del ferro?

‘Som el que mengem’ cada cop té més sentit. A partir d’anàlisis químiques de l’esmalt de les dents hem pogut saber què menjaven i d’on venien 7 ovelles trobades a les sitges d’epoca ibèrica del jaciment de Font de la Canya.

Els resultats d’aquest estudi pilot, encapçalat per la Dra. Silvia Valenzuela i Sergio Jiménez (responsables de l’arqueozoologia a Font de la Canya), publicat a la revista Journal of Archaeological Science Reports, mostren que les ovelles van créixer a les immediacions del jaciment, i que segurament no van transhumar cap a altres zones com el Garraf o la plana central.

La seva dieta era sobretot estacional, probablement amb una aportació de mill a l’estiu. Saber això és possible gràcies als elements químics de carboni, oxigen i estronci, que tots els animals incorporem al nostre organisme a partir dels aliments i l’aigua que ingerim. Actualment s’està ampliant el número de dents analitzades i, properament, podrem donar més detalls sobre la dieta i l’origen de les ovelles de la Font de la Canya, un centre de mercaderies d’època ibèrica al bell mig del Penedès.


 


Leave a comment