Home » Activitats » Jornada de portes obertes a la premsa comarcal

Jornada de portes obertes a la premsa comarcal

Divendres 26 de setembre de 2014 es va fer una presentació a la premsa comarcal dels resultats obtinguts en la 15ena campanya d’excavacions arqueològiques a la Font de la Canya d’Avinyonet del Penedès.

Per una banda, destaca la troballa d’un gran celler/magatzem soterrat a més de dos metres de profunditat i amb una extensió de 14 metres de llargada per 7 metres d’amplada. Durant l’excavació del mateix, només un 20% aprox., s’han recuperat més de 15.000 fragments d’àmfores per al vi, tenalles per a cereals i altres productes, guerres per a servir el vi, vaixella de taula, molins de pedra, un anell de bronze serpentiforme, una ampolleta de vidre, entre altres. Aquest monumental edifici soterrat al subsòl (una mena de cava o fresquera) sembla estar concebut per a la conservació de productes com el vi que requereixen d’una temperatura baixa i constant, així com emmagatzemar altres productes alimentaris. Les properes excavacions en aquest celler/magatzem han de corroborar si en el mateix edifici es produïa el premsat del raïm, o be només complia les funcions de gran magatzem.

TV3

Penedès TV

Agència Catalana de Notícies

La Fura

Eix Diari

Diari de Tarragona

La Vanguardia

Vadevi.cat

Els resultats preliminars dels treballs de prospecció del camp de vinya situat a la banda sud del jaciment, són reveladors. S’ha identificat un monumental edifici d’època romana-republicana, abandonat probablement al segle I aC. Aquest presenta murs amb una amplada d’1 metre i unes grans dimensions. Es podria tractar d’un centre de control de l’administració romana durant la romanització de la zona del Penedès. Això demostraria encara més la importància en l’economia del territori de Font de la Canya. La documentació d’aquestes restes engrandeix l’extensió del jaciment d’1 Ha a 2,5 Ha i dilata la seva seqüència cronològica entre el segle VII i el segle I aC.

Per altra banda, les excavacions efectuades en la zona de treballs logístics del segle III aC, han permès documentar un taller de ferreria (per a reparar eines de ferro) amb diversos forns i una enclusa de pedra. També s’han identificat diversos recintes destinats al emmagatzematge i a diversos treballs artesans, tots del segle III aC.

Com és habitual les excavacions arqueològiques s’han dut a terme per un equip d’investigadors de la Universitat de Barcelona i per tot un seguit d’arqueòlegs i estudiants de diferents universitats tant catalanes com de fora, així com de diversos col·laboradors de la comarca. En total han participat una cinquantena de persones durant els dos mesos de campanya, efectuant treballs de camp i també de laboratori a la casa de colònies de l’església de Sant Pere d’Avinyó d’Avinyonet del Penedès.

La 15ena campanya d’excavacions arqueològiques ha estat un èxit i es deu gràcies a la subvenció del Servei d’Arqueologia del Departament de Cultura la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament d’Avinyonet del Penedès i la Universitat de Barcelona. Així mateix, cal agrair el suport de la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, DO Penedès, Institut d’Estudis Penedesencs, la cooperativa d’iniciativa social ACTUA de Vilafranca del Penedès i VINSEUM. També regraciar les ajudes del propietari dels terrenys on s’ubica el jaciment, el Sr. Maurice Bottom de la Finca la Gramanosa, i altres cellers com Artcava, Mas Comtal i Caves Avinyó.


 


Leave a comment