Home » Activitats » Taller ArqueoVitis, Festa Major, Violiles, Simpsons…

Taller ArqueoVitis, Festa Major, Violiles, Simpsons…

Durant les excavacions arqueològiques dels mesos d’agost i setembre es van realitzar diverses activitats per divulgar la cultura dels ibers i la recerca que es desenvolupa al jaciment de la Font de la Canya.

El dia 9 d’agost, coincidint amb la plenitud lunar, va tenir lloc el tercer concert amb lluna plena a Font de la Canya d’aquest passat estiu. Les convidades per l’ocasió van ser Les Violiles i el celler ArtCava. L’activitat va permetre conèixer de primera mà els laboratoris d’arqueologia situats a la casa de colònies de Sant Pere d’Avinyó i les darreres troballes de l’excavació arqueològica. L’edició dels concerts de lluna plena de l’estiu 2014 han estat un petit èxit, que esperem repetir i millorar l’any vinent. Cal agrair la col·laboració de lAjuntament d’Avinyonet del Penedès, la Cooperativa d’iniciativa social Actua, el celler Mas Comtal i Finca La Gramanosa, així com a totes les persones que ens han ajudat d’una forma o una altre. Moltes gràcies a la Mònica, autora de les imatges del concert, i als músics Mario Mas i Caterina del Cerro.

El dia 20 d’agost, en el marc de la Festa Major d’Avinyó Nou, grans i petits van participar en el taller ArqueoVitis. Primerament es va  flotar el sediment i es van analitzar les deixalles dels ibers amb la màquina de flotació arqueològica. Tot seguit, es van triar les mostres per recuperar restes de ceràmica, d’ossos d’animals, de carbons de fusta, dents de peixos, denes de collarets, etc. i també les llavors de raïm i d’altres vegetals que utilitzaven els nostres avantpassats ara fa més de 2.300 anys.

Amb l’ajuda de diversos microscopis els participants del taller ArqueoVitis van identificar les espècies vegetals i, de la ma dels arqueòlegs, van descobrir l’origen del consum del vi i el cultiu de la vinya al Penedès, quins cereals emmagatzemaven a les sitges i quins vegetals recol·lectaven els ibers de Font de la Canya. Moltes gràcies als amics de La Parra d’Avinyó Nou, als participants de les excavacions arqueològiques i també a les autores de les fotografies i de selfie!


Leave a comment